Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Enerji ve Tabi kaynaklar eski Bakanı Alaboyun: “Bor Madeni ekonomik mucize değil!”

Aksaray Milletvekili ve Enerji Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun “Bor Madeninin Ekonomik Krizlerde ‘Kurtarıcı’ Olarak Görülmesinin Yanılgı Olduğu Vurgulandı”

Aksaray Milletvekili ve Enerji

22, 23 ve 24. Dönem Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, Türkiye’nin şahsiyetine ve deneyimlerine dayanarak, bor madeninin ekonomik krizlerde çözüm olarak görülmesinin mübalağalı bir beklenti olduğunu açıkladı. Dünya bor tüketiminin yılda 2,5 milyon ton civarında olduğunu ve Türkiye’nin dünya bor rezervlerinin %70’ine sahip olmasının bu beklentiyi doğurduğunu belirtti. Alaboyun’a göre, dünya bor pazarında Türkiye’nin hakim olan %65’lik oranın korunması ve yüksek kar getirecek ürünlere odaklanmanın önemi büyük.

Alaboyun, borun metal olmadığını ve sanayide sınırlı bir şekilde kullanıldığını vurguladı. Kullanımının genellikle cam elyafı, borcam gibi ürünlerin üretiminde ve zırh üretiminde olduğunu ifade eden eski bakan, dünyada az miktarda kullanımı ve borun uzun ömürlü
ürünlerde tercih edilmesi nedeniyle talebinin yavaş olduğunu belirtti. Aynı zamanda, pazar payını koruyarak yüksek kar marjıyla satış yapmanın stratejik olduğunu ve Bakanlığın bu yönde projeleri başarıyla yürüttüğünü ekledi

Eski Bakan Alaboyun ayrıca, borun yakıt olarak kullanımı hakkındaki yanılgıları da giderdi. Borun bir tuz olduğunu ve yakıt hücrelerinde sadece Sodyum Bor bileşeninin kullanıldığını açıkladı. Sodyum Bor bileşenini işleyerek hidrojeni açığa çıkarıp enerjiye dönüştürmenin mümkün olduğunu, ancak Sudan hidrojeni üretiminin hâlâ deneme ve geliştirme aşamasında olduğunu vurguladı. Bor konusunun, ülkede farklı beklentilere yol açan ve hâlâ araştırma gerektiren bir konumda olduğunu dile getirerek bilgilendirmeyi tamamladı.

Avni KURU

AK Parti Aksaray Teşkilatı, Genişletilmiş
Sıradaki Haber AK Parti Aksaray heyeti, Genişletilmiş İl Başkanları toplantısına katıldı