Ümmetin sıkıntılı süreçler geçirdiği, Müslüman’ın din kardeşinin elinden ve dilinden emin olmadığı bu çağda ne kadar çok ihtiyacımız var hucurat süresinin ilkelerine, rabbimizin bizlere öğrettiği ahlaki ilkelere ne kadar da muhtacız.
Rabbimiz Ey iman edenler! Güvenilir olmayan biri size bir haber getirirse o harbin doğruluğunu iyice araştırın.
Yani cenabı hakla emin olmadan bir konu hakkında sui zan etmemizi istemiyor. Konu hakkında detaylı bir bilgiye sahip olmamızı istiyor.
Islah edici olmak, insanlar arasında yaşanan sorunları çözüme kavuşturmaktır. Yani cenabı hak biz kullarının yıkıcı değil, yapıcı ayrıştırıcı değil, bütünleştirici olmamızı istiyor. Kin nefret ve şiddetin karanlıklarına karşı sevgi muhabbet ve kardeşliğin gücünü elbirliği ile hakim kılmaktır. Tefrika ve çatışmanın bataklığını hep birlikte kurutmaktır.
Hucurat suresindeki ahlaki ilke adil olunuz” emriyle adaleti yüceltmektir. Hiçbir koşulda hak ve hukuktan sadakat ve doğruluktan asla ayrılmamaktır.
Ahlaki ilke Alay etmeyiniz” emridir. Hiç kimseyi hor ve hakir görmemektir. Adem ve Havva’nın çocukları olarak aynı özden yaratıldığımızı hiçbir zaman unutmamaktır.
Birbirimizi karalamaktan kaçınmaktır. Küçük ima ile de olsa karşımızdaki kişiyi rencide etmekten sakınmaktır. İnsan onur
ve haysiyetini zedeleyecek söz ve davranışlardan uzak durmaktır.
Başkalarının kusurlarını eksiklerini araştırmaktan sakınmaktır.
Bize düşen asıl görevin birilerine hata bulmak yerine, gayemiz kendi hata ve kusurlarımızı bulup gidermek olmalıdır.
Hucurat suresinde insanlar için o kadar güzel yönlendirme ve bilgi var ki, insan olmanın tüm vasıfları söylenmiş.
Hucurat suresi ile tam anlamıyla amel etsek anne baba evlat arası, kardeşler arası, akrabalar, komşular, arkadaşlar arası bu kadar sorun problemler yaşanmazdı. Demek ki bütün problemlerin temel sebebi Kur’an ve sünnetten uzak kalmamızdan kaynaklanmaktadır.
Hayat rehberimiz kuran ve sünnet olursa istikamet şaşırılmaz. Düğümler çözülür, problemler sona erer.
Yazımı bilge kral Aliya izzet begoviçin şu anlamlı sözüyle noktalamak istiyorum.
KUR’AN EDEBİYAT DEĞİL HAYATTIR; DOLAYISIYLA ONA BİR DÜŞÜNCE TARZI DEĞİL, BİR YAŞAMA TARZI OLARAK BAKILMALIDIR.
Allah yar ve yardımcımız olsun.
Selam ve dua ile.