Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Sultanhanı’da Halı Sanatı Devrimi: Kültürel Mirası Uluslararası Arenaya Taşıyor!

Aksaray Valisi Mehmet Ali

Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Sultanhanı Belediyesi ve AHİKA işbirliği ile düzenlenen Sultanhanı İpek Yolu Halı Festivali’ne katılım sağladı.

Sultanhanı İpek Yolu Halı Festivali’ne çok sayıda kişi katılım sağladı. Sultanhanı ilçesinin halı merkezi olduğu biliniyor. Selçuklu döneminden Aksaray’ın Sultanhanı ilçesine miras kalan kervansarayına halılar sergileniyor.

Sultanhanı İpek Yolu Halı Festivali’nde konuşma yapan Sultanhanı Belediye Başkanı Fahri Solak, “Sultanhanı dünyanın halı restorasyon merkezi Amerikalısı da İngiliz’i de hepsi Sultanhanı’yı bilir. Geçtiğimiz hafta İstanbul’da uluslararası bir fuar oldu. Biz kendi ilimizde Aksaray’ımızda Sultanhanı’mızda neden böyle etkinlikler olmuyor. Şimdi geçtiğimiz hafta yüzde 7 si Türk  arkadaşlarımızın açtığı stantlar. Biz ilçemizde bulunan halıcılarımızda kendi eski eserlerini burada bugün sergiliyoruz. Amacımız şu önünüzdeki yıllarda burada bunun bir başlangıç olmasını düşünüyoruz.  Önümüzdeki yıllarda belirli tarihlerde kıymetli hocalarımızın sunumlarıyla  daha güçlü etkinliklerle İstanbul’da ya da İngiltere’de yapılan fuarları biz burada yapmak istiyoruz. İlçemizi ilimizi daha güzel tanıtmak” dedi.

Festivalde konuşma yapan Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu konuşmasında; “Bu halı kültürü bize ülkemize özgü milletimize özgü Selçukludan bu yana çok büyük bir tarihi geçmişi var çok büyük hikâyeler içeriyor.  Doğumdan ölüme kadar insan hayatını özetliyor aslında halı.  Baktığımız zaman genç bir kızın çeyizinden tutun çocukların bebeklerin büyüttüğümüz beşiklerdeki işlenen motiflerden tutun dedelerimizin  kaldığı çadırların motiflerine kadar  aslında hayatımızın her alanında  özetliyor” dedi.

Sultanhanı İlçesinin halı tamir merkezi olduğunu ifade eden Kumbuzoğlu; “O yüzden  ben çok daha iyi anlıyorum halı ile ilgili bu gelenek  neden muhafaza edilmek isteniyor aslında bir tarih  muhafaza edilmek isteniyor. Sultanhanı’yla tarih eş zamanlı olan nihai bir kültürümüz var.  Bu etkinliğinde düzenlenmesini çok anlamlı kılıyor.   Her ilimize ait illerin Sultanahını’nda sergilenmesi Sultanhanı’nın büyüklüğünü, önemini  gösteriyor. Aksaray açsından  Sultanhanı ilçesiyle belediyesiyle tüm kurumlarıyla  halkıyla  genciyle  dünya için büyük bir önem taşıyor.   Sultanhanı Her geçen gün daha da göz önünde  olmaya başladı.  Dünyanın aynı zamanda halı tamir  merkezidir.  İfadesi tersiyle aldığın zaman halıcılığın doğduğu  ülkemiz, üretme,  yüzyıllardan beri üretiliyor.  Ama ikinci çok önemli  özellik daha var  halı tamir merkezinde artık Sultanhanı temsil ediyor.  Aylar önce laleli halı ülkemize ait halı tamir edildi ve şuanda da devam ediyor.  5 ay sonra teslim edeceğiz” şeklinde konuştu.

Fatma Altınok