Milattan önce 8 bin 500 yılında kurulduğu tahmin edilen Aşıklı Höyük, Aksaray’ın Gülağaç ilçesine bağlı Kızılkaya Köyünde tarih ve arkeoloji severleri ağırlıyor. Aşıklı Höyük’e giden ziyaretçiler bölgede yer alan açık hava müzesiyle Aşıklı Höyük’te yaşamış toplumların yaşamlarını inceleyebilirken, kazı alanındaki orijinal kalıntıları da yerinden gözlemleyebiliyor.
Aşıklı Höyük’ün Tarihi
Aşıklı Höyük’ün günümüzden 10 bin 500 yıl öncesinde, yani milattan önce 8 bin 500 yılı civarında kurulduğu tahmin ediliyor. Toplumların aralıksız olarak bin yıl yaşam sürdüğü Aşıklı Höyük, Orta Anadolu’nun bilinen en eski köyü olma niteliğini taşıyor. Dünya tarihinin ilk beyin ameliyatının ve ilk otopsinin yapıldığı Aşıklı Höyük, tıp tarihi açısından da önemli bir konumda yer alıyor. Genç bir kadına yapıldığı belirlenen ilk beyin ameliyatından kalan kafatası ve AşıklıHöyük’ten elde edilen diğer bulgular Aksaray Müzesi’nde hala sergileniyor.
Aşıklı Höyük’ün Kazı Tarihi
Aşıklı Höyük’te yapılan ilk kazılar 1963 yılına kadar dayanıyor. 1963 yılında Hititolog Edmund Gordon tarafından keşfedilen Aşıklı Höyük’te, 1964-1965 yıllarında İngiliz arkeolog IanTodd’da incelemelerde bulundu. 1980’li yıllarda Mamasın Barajının suyunun yükseltilme kararının ardından belli bir süre kazı çalışması yapılamayan Aşıklı Höyük’te 1989 yılında Prof. Dr. Ufuk Esin başkanlığında kurtarma kazı çalışmalarına başlandı ve 2002 yılına kadar sürdü. Daha sonra 2006 yılında ise Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran ve Dr. Güneş Duru başkanlığında yeni dönem kazıları başlamış ve bu çalışmalar günümüze kadar gelmiştir.
Aşıklı Höyük’e Nasıl Gidilir?
Aksaray’ın 25 kilometre güneydoğusunda, Gülağaç ilçesine bağlı Kızılkaya Köyünde bulunan Aşıklı Höyük’e toplu taşıma araçları ile ulaşılabiliyor. Günün belirli saatlerinde Aksaray merkezden kalkan ve Kızılkaya Köyüne giden toplu taşıma araçlarıyla ulaşılabilen Aşıklı Höyük’e, Kızılkaya Köyü’nden yürüyerek ulaşmak mümkün.
Hakan Hidayet Deniz