Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ihlara Vadisi’ne Turizmde Yeni Soluk: Ihlara Cam Terası Açıldı!

Kültür ve Turizm Bakanı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla gerçekleştirilen törenle Ihlara Vadisi’nde önemli bir turizm projesi hayata geçirildi. Dünya’nın en büyük kanyon vadilerinden biri olan Ihlara Vadisi’ne kazandırılan “Ihlara Cam Terası ve Kafeterya Projesi”nin açılışı büyük bir ilgiyle karşılandı. Bakan Ersoy, yaptığı konuşmada, vadinin tarihi ve doğal güzelliklerini gözler önüne seren projenin, turistlere unutulmaz deneyimler sunacağını belirtti.

Ihlara Vadisi, 105 adet kilise ve tarihi yapılarla zenginleşmiş, Melendiz Çayı’nın geçtiği eşsiz bir coğrafyaya sahip. Bu doğal ve tarihi mirası daha yakından görebilmek amacıyla hayata geçirilen Cam Teras projesi, bölgenin turizm potansiyelini artırmayı hedefliyor. Proje kapsamında yapılan çevre düzenlemesiyle birlikte, ziyaretçilere bölgeyi daha detaylı keşfetme fırsatı sunulacak.

Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer’in liderliğinde gerçekleştirilen proje, bölge turizmine önemli bir katkı sağlayacak. Dinçer, projenin açılışında yaptığı konuşmada, “Ihlara Vadisi’nin turizmde hak ettiği yeri alabilmesi adına yapılan bu yatırımın, bölge ekonomisine olumlu etkiler yapması bekleniyor” dedi.

Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, “Bir bölgesel katılma planı çerçevesinde Ahiler Kalkınma Ajansı ile müşterek hazırladığımız projeyi onay almasının akabinde bu cam teras projemize hayata geçirmeye başladı. Allah’a hamdolsun geldiğimiz süreçte onlarca gün, saat diyelim, projenin selamete ermesi adına çalışmalar gerçekleştirdi. Şöyle bir algı değişimine Aksaray’ımızın ihtiyacı vardı. Aksaray’ımız yıllardır süregelen turizme ait önemli bir potansiyele sahip olduğu sürekli dile getirilir. Aksaray’ımızın avantajları sıralanırken, sanayi alanındaki ilerlemişliğimiz, kalkınmışlığımız herkes tarafından malum. Ancak turizmle ilgili de önemli bir potansiyele sahip olduğumuz. Ancak bunun Kapadokya bölgesi içerisinde Nevşehir bölgesinin daha fazla bu konuda yatırım aldığı, destek aldığı, bu paydaşlar içerisinde en büyük payı Nevşehir bölgesinin aldığı şeklinde bir takım  işleri hepimiz duymuşuzdur. Durmayarak bundan sonra belki devam edeceğiz. Bu algıyı kırmak, değiştirmek, Aksaray’ımızda turizm yatırımlarını artırmak adına ne yapabiliriz çalışması, araştırması içerisine girdik. Elbette çok önemliydi bir algı değişimi, paradigma değişimi yaşanması Aksaray’da önem arz ediyordu. Bunu da Aksaray Belediyesi olarak tarihinde ilk defa, burada ifade edelim, mücavir alan sınırı dışarısında ve turizm bölgesi içerisinde yapmış olduğu ilk yatırım olmasının sebebiyle de bu yatırımımız çok büyük önem arz ediyor. Bölgemizde ne yapabiliriz araştırması içerisine girdik Sayın Bakanım, Sayın Vekillerimize ziyarete geldiğimizde Aksaray Ihlara Vadi’mizin içerisinde bir teleferik projesi yapabilir miyiz? Yapabilirsek bunun finansmanı nasıl olacak? Yine bir cam teras, aynı şekilde bir karşılama merkezi, bir asansör projeler her zaman gündemimizde olan konu başlıklarıydı. Aksaray Belediyesi olarak gücümüz buna yettiği için bunu gerçekleştirdik. İnşallah bölge turizmimize önemli bir katkı sağlayacak kanaatindeyiz. Bölgemizi ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerimizin durak noktası olacağına ve burayı ziyaret edeceklerine inanıyoruz ve bu günde de önemli işaretler almış bulunmaktayız. Şehrimize, özellikle Ihlara Vadi’mize, bölgemize, tüm Aksaray halkımıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. İnşallah bundan sonra da sizlerin destekleriyle Aksaray Belediyesi olarak turizm yatırımlarında öncü olacağımızı buradan ifade etmek istiyorum. Bu alamda tabii ki teleferik önemli yatırımlar içerisinde yer alıyor konu başlıklarından. Yine asansör projesi de aynı şekilde. Bunların da takipçisi olacağımızı buradan tüm kamuoyuna, Aksaray’da hemşehrilerimize ifade etmek istiyorum. Bu süreçte bize destek ve katkı sağlayacağız” dedi.

AK Parti Milletvekili Hüseyin Altınsoy ise bölgenin turizm potansiyelini artırmak adına yapılan çalışmalara değinerek, “Bu projenin bölgedeki turizm sektöründe yeni bir dönem başlatmasını umut ediyoruz” şeklinde konuştu. Milletvekili Altınsoy, Ak Parti Milletvekili Hüseyin Altınsoy, “Sayın Bakanımız öncelikle ilimize hoş geldiniz. Daha önce de ziyaret etmiştiniz. Ihlara Vadisi’ni beraber bir etkinlik amacıyla dolaşmıştık, ziyaret etmiştik. Az önce bir genel müdürümüz dedik ki Aksaray’ın turizm yönünden çok fakir kalmış. İnşallah biz tabii tarımda çok ileri seviyedeyiz Aksaray olarak. Sanayide bir sanayi şehri olduk. Ama bundan sonra inşallah niyetimiz valimizin öncülüğünde bakanlığımızın desteğiyle inşallah turizmde hak ettiği yeri alabilmek. Bunun için valimizin başkanlığında bir ve iki bildiğim kadarıyla bir çalışma da yapıldı. Paydaşlarla bir araya geldik. Bugün de yine sayın bakanımızın desteğiyle inşallah güzel yurt ilçemizde turizm bölgesinin kalkınması anlamında paydaşlarımız da bir çalışma yapacağız. Ben Burada emeği geçen belediye başkanımız Evren Bey’e ve ekibine Ahiler Kalkınma Ajansı’na ve Turizm Bakanımıza, valimize katkıları ve destekleri için teşekkür ediyorum. Cam terasın hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, projenin bölgedeki önemine vurgu yaparak, “Turistlerin ziyaret deneyimini iyileştirecek olan bu proje, bölgenin turizm potansiyelini artıracaktır” ifadelerini kullandı. Vali Kumbuzoğlu konuşmasında; “Tanınan bilinen bir yer, Dünya markası, Dünya’nın en büyük ikinci kanyonu. Tabii çok ziyaretçi alıyor, yaklaşık bir milyon ama Aksaray’ın bir buçuk milyon civarında bir turizm kapasitesi var Sayın Bakanım. Yanı başımızdan Nevşehir, tabii Kapadokya deyince Kayseri de var, Niğde de var, Nevşehir, Aksaray ve Kırşehir. Bu şekilde düşündüğümüz için biz şehir olarak yaptığımız çalıştaylardan Sayın Vekilimizin de ifade ettiği gibi üçüncüsünü yapacağız inşallah. Turizm Master Plan’ın konusunda çok büyük adımlarımız var. Kültür Bakanlığındaki bürokrat arkadaşlarımızla Sayın Bakanım çok yakından çalışıyoruz. Ayrıca Konya’daki Kültür Tabiat Koruma Bölge Müdürlüğü ile de İsmail Bey ile çok yakından çalışıyoruz Sayın Bakanım. İnşallah bakir olan sahalara da vaziyet edip yaklaşık bir buçuk milyon, iki milyona dayanan turist sayısı daha da artırmayı hedefliyoruz Sayın Bakanım. Tabii Hasan Dağı çok önemli Sayın Bakanım, hemen arkanızda. Aksaray’ın hangi fotoğrafı olursa olsun arkasında mutlaka Hasan Dağı oluyor. Oranın turistik kapasitesini artırmaya yönelik de çalışmalarımızla öncülük veriyor Sayın Bakanım Ihlara Vadisi çok önemli. Biz burada baktığımız zaman 16 kilometrelik bir yürüyüş mesafesi söz konusu ve buranın yaşlılar inemiyor aşağıya. 200 metre yükseklik olduğu için engelliler, yaşlılar inemiyor. Dolayısıyla önce bu cam teras çok isabetli bir karar oldu. En azından yaşlılarımız, engellilerimiz gelip burada Ihlara’nın bir özetini anlık heyecanlı doyasıya görebilecekler, inceleyebilecekler. Bu bakımdan çok isabetli bir yatırım oldu. Aksaray Belediye Başkanımızın yaptığı yatırımlardan en önemlilerinden biri burası Sayın Bakanım. Huzurunuzda Belediye Başkanımıza ve ekibine çok çok teşekkür ediyorum” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy , “Dünya’nın en büyük kanyon vadilerinden biri olan ve doğanın büyüleyici güzelliklerini gözler önünde seven Ihlara Vadisi’ni yukarıdan izlemeye fırsatı verecek olan Ihlara Cam Teras ve Kafeterya Projesi’nin açılışı için sizlerle birlikte olmaktan duyduğum memnuniyeti dile getirerek konuşmama başlamak istiyorum. Ihlara Vadisi, tarihi ve doğal güzellikleriyle ülkemizin en nadide yerlerinden biri. Vadinin derinliklerine inen her adımda tarih boyunca burada yaşamış medeniyetlerin izlerine rastlamak mümkün. İçerisinde ağaç altı, sümbüllü, yılanlı, kokar, karanlık kale, pürenliseki, eğritaş, direkli,  kara gedik, hala vadinin zamanlığı gibi 105 adet kilise yer almaktadır. Aynı zamanda vadiden Melendiz çayıyla da geçilebilmektedir. Bugün açılışını yaptığımız Cam Teras bu eşsiz güzelliklerin daha yakından görülmesini sağlayacak, ziyaretçilerimize unutulmaz deneyimler sunacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak ülkemizin her köşesindeki tarihi, doğal mirası korumak ve geleceğe taşımak için çalışıyoruz. Ihlara Vadisi’nde hayata geçecek bu proje büyük bir cazibe merkezi olma potansiyeline de sahip. Vadiden yüz elli metre yükseklikte inşa edilen ve on iki metre açık alana sahip olan ve yüz elli metrekarelik cam terasıyla ziyaretçilere Ihlara Vadisi manzarasını geniş bir perspektifte en güzel noktadan seyredebilecekleri imkanlar sunacak. Açılışını gerçekleştirdiğimiz Cam Teras projesi bütünleşik bir proje olarak düşünüldüğünde ve sosyal donatılarıyla da zenginleştirilmiş bir proje. Aynı anda iki yüz kişilik dolaşım alanına sahip Cam Teras projesi içerisinde şu anda burada da görebildiğiniz kadarıyla kafeterya bölümünün yanı sıra yürüyüş yolu, fotoğraf çekim noktası, otopark, mescit ve lavabolarda yer almakta. Proje için ayrıca özel bir çevre ve mezar çalışması da yapıldı. Her yıl yaklaşık bir milyon yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen Ihlara Vadisi ören yeri, tarihi ve doğal güzelliklerin yanı sıra bölgeye gelen turistlere bakanlığımızın gerçekleştirdiği çevre düzenleme projesiyle on dört kilometre uzunluğundaki muhteşem bir trekking parkurda fırsatta sunulmakta. Şimdi bu projenin son etabı olan Ihlara kasabası içerisinde girişi sağlayacak Ihlara kasaba içi yürüyüş yolu ve karşılama merkezi projesini de hayata geçireceğiz. Böylece Ihlara kasaba merkezinden vadiye giriş yapan ziyaretçiler Selim’e katedraline kadar kesintisiz on dört kilometre yürüyüş yapabilme imkanına kavuşmuş olacaklar. Ayrıca Kapadokya’nın en özel tarihi mekanlarından biri olan Selim’e katedrali karşılama merkezi ve çevre düzenleme projesi üzerinde de çalışmalarımız devam ediyor. Bakanlığımıza bağlı en çok ziyaret edilen ören yerlerinden biri olan Ihlara Vadisi’nde hayata geçirilen Cam Seyir Terası projesinin şehir turizmine ve ekonomisine de önemli katkıları olacağına eminim. Cam Terası ilk aşamada günlük olarak iki bin yerli ve yabancı turistin ziyaret etmesi planlıyor. Ama bunu bir adım olarak düşünmeliyiz. Devamı niteliğinde de yeni projeler bölge halkı ile belediye başkanımız da söyledikleriyle konuşulacak inşallah. Değerli güzel yurtlular, ülkemizin yerel yöneticilerini belirlemek için otuz bir Mart tarihinde sandık başına gitmiştik. Güzelyurt’ta ise ilçe seçim kurulunca seçimin yenilenmesi karar alınmıştı. Bu hafta sonu güzel yurtlar yeniden sandık başına gidecek. Halkımızın kendisine en güzel hizmeti sunacak adayı seçeceğine eminim. Ben seyir keyfi yüksek bu projenin hayata geçirilmesinde başta belediye başkanımız Dr. Evren Dinçer olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Turizmdeki önemli adımlardan biri olarak nitelendirilen bu proje, bölgenin turizm sektöründe yeni bir dönem başlatması bekleniyor.
Fatma Altınok