Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Tarihi doku ve mimarisiyle görülmeye değer; Direkli Kilisesi

Aksaray’ın keşfedilmeyi bekleyen ören

Aksaray’ın keşfedilmeyi bekleyen ören yerlerinden olan Direkli Kilisesi, tarihi doku ve mimarisiyle görülmeye değer bulunuyor.

Direkli kilisenin kapalı yunan haçı planı ve dört serbest direkle tasarlanması dikkat çekiyor. Manastır mekânlarını anımsatan kayanın adiye bakan cephesi dört paye ile üç bölüme ayrılma halde bulunuyor. Üstünde isi kör kemerli bir frizle sınırlandırılmış halde karşımıza çıkıyor.

Direkli kilisenin mimarisi;

Kilisenin batı bölümünde, giriş holü kapısını ve üzerinde bulunan katın penceresi, ota bölümde kilise narteksinin girişi, do bölümünde kilisenin ikiz pencereleri bulunuyor. Ahşap bir tavanla iki kata ayrılan holün güneyinde iki oda, doğusunda kilise şapel yer alıyor. Kilise dört serbest destekli kapalı yunan haçının temsili olarak biliniyor. Direkli kilisesinin merkezi pandantifli kubbe, haç kolları beşik tonozlu, köşe mekânları ise düz tavanlı olarak karışımıza çıkıyor. Korkuluk levhalarla sınırlanan üç apsis birer altar içeriyor.

Direkli Kilisesinin güneyinde beşikli tonozlu şapelin zemininde ve güney duvarlarında bulunan nişte, kilise ve şapelin nartekslerinin zemininde mezarlar yer alıyor. Kilesinin kuzey apsis ve ana apsiste silmede yer alan kitabe ve freskolar İmparator II. Basileios ve VIII. Konstantinos’un hüküm sürüdükleri sürdükleri 976-1025 arasına tarihleniyor.

Kilesinin içerisinde bulunan fresklerde; ana apsis kubbesinde iki başmelek ve Petrus ile Paulus tasvirleri genişletilmiş Deesis karşımıza çıkıyor.  Alt bölümünde ortada Meryem Orans, iki yanında dörder piskopos; kuzey yan apsis kubbesinde Meryem ve Çocuk İsa, yan kısımlarında Zekeriya, Yoakim ve iki melek tasvirleri bulunuyor.  Alt kısımdaki şeritte üç piskopos ve bir martir; zafer kemeri alınlığında İsa ve iki melek, iç yüzeyin ise madalyonlar içinde peygamberler karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte duvar yüzeyleri ve payelerde aziz, martir ve martirelerin tasvirleri işlenmiş halde bulunuyor.

Doğal güzellikleri ve içiresinde bulunan tasvirîleri ile ziyaretçilerini bekleyen Direkli Kilisesi etkileyici mimarisiyle karşımıza çıkıyor.

Haber: Fatma Altınok