Uzmanlar bu ters orantının sebebini açıkladı
Türkiye’de süt hayvanı sayısı azalırken süt miktarı artıyor.
Aksaray’daki süt fabrikaları hayvan azlığına rağmen süt miktarının giderek artmasini hayvanlardaki bakımın kalitesine ve hayvan yetiştiriciliğideki dikkate bağladılar.
Besicilerin, süt verimi yüksek ırkları daha fazla tercih etmesiyle ortaya çıkan bu tablo, Avrupa ile de paralel. Uzmanlar her türlü üretimde modern yöntemlerin verimliliği artıracağını belirtiyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre 2023 yılında büyükbaş hayvan sayısı bir önceki yıla göre yüzde 5,6 azalarak 17 milyon 24 bin baş oldu. Küçükbaş hayvan sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2,2 azalarak 56 milyon 266 bin baş oldu.
Aynı dönemde ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı ise yüzde 4,7 arttı. Bu ters orantı, sütte tağşişi akıllara getirse de Milliyet’e değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, bu tabloyu süt verimi yüksek ırklara dönüş ve yetiştircilerin bilinçlenmesiyle açıklıyor.
IRK VE BESLENME
Süt teknolojisi uzmanı Prof. Dr. Celalettin Koçak, Türkiye’deki süt üretiminin büyük bir kısmının inek sütüyle olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi: “Mevcut popülasyondaki verimli ırkların sayısı arttıkça üreten hayvan sayısı düşmesine karşın ürün yüksek çıkabilir. Bu tamamen hayvan kompozisyonundaki verim artışı yüksek ırkların öne çıkmasından dolayıdır. Birim başına verimin artması iyi bir durumdur. Hayvanın beslenmesi de önemli. Hayvanın verdiği süte göre besleme yapılır. Öte yandan istatistiklerimiz güvenilir olmayabilir çünkü süt sektöründe yüzde 50’lik bir kayıt dışılık mevcut. Kayda girmemesinin nedeni yasal olmayan üretim. Pazardakilerin kodekse göre üretimi mümkün değil. Köylülerin yaptığı peynirler pazarlarda satılıyor. Bunlar kayda girmiyor. Sanayinin en büyük derdi bunlarla uğraşmak. Ne denetim görüyor ne vergi veriyor. Taklit ve tağşişler de burada ortaya çıkıyor.”
40 LİTREYE KADAR MÜMKÜN
Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Filazi de şunları kaydetti: “Yetiştirici, hayvan ıslahının farkına vardı ve artık elindeki yerli verimsiz inekleri kültür ırkına doğru yavaş yavaş geliştirmeye başladı. Normal şartlarda bizim köylünün elindeki yerli hayvan ırkları 7 ila 10 litre süt veriyor. Bunun 20’nin üzerine çıkarılması lazım. Birçok ülke günde 30-40 litre süt alabiliyor. Türkiye’de de yıllardan beri suni tohumlama uygulanıyor. Böylece yerli ırklar ıslah ediliyor, verimlilik artırılıyor. Tabii ki biz hayvan sayısının da artmasını isteriz o ayrı bir mesele. O da önemli çünkü aynı zamanda et de lazım. Bir süt ineği demek yılda en az bir buzağı demektir. Süt ile et birbirine bu şekilde bağlıdır.”
İSTATİSTİKLER NE DİYOR?
– Koyun varlığı son bir yılda 2 milyon 627 bin 418 azalarak, 42 milyon 60 bin 470’e geriledi.
Keçi sayısı son bir yılda 1 milyon 274 bin 922 azalarak 10 milyon 302 bin 940’a düştü.
– Sığır varlık sayısı son bir yılda 16 milyon 851 bin 791’den 16 milyon 583 bin 5’e geriledi.
– 2022 yılındaki 171 bin 835 olan manda sayısı 2023 yılında 161 bin 749’a düştü.
– Ticari süt işletmelerin topladığı inek sütü miktarının 2024 Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 arttı. Kasım 2023’te de 810 bin 149 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı, Aralık 2023’te yüzde 7,9 artarak 874 bin 193 ton oldu. Söz konusu miktar, geçen yıl genelinde 2022’ye kıyasla yüzde 4,8 artışla 10 milyon 218 bin 997 ton olarak kayıtlara geçti. Kaynak: TÜİK
Haber: Avni KURU