Aksaray’ın etkiletici ve içiresinde birçok kilise ve yeraltı şehrini barındıran Güzelyurt ‘ta bulunan Manastır Vadisi görülmeye değer hale dönüşüyor.
Aksaray’ın keşfedilmeyi bekleyen gizli yüzü Manastır Vadisi içerisinde 28 kilise, 2 yeraltı ve çok sayıda kaya oyma mekanı ile karşımıza çıkıyor. Ihlara Vadisinden sonra bölgenin en önemli vadisi konumundadır.
Peki, Manastır Vadisinde Neler Var?
Manastır Vadisinde; Kilise Cami, Sivişli Kilise, Koç Kilise, Çömlekçi Kilise, Kalburlu Kilise ve Kömürlü Kilise öne çıkan tarihi yapılardır. Bununla beraber vadi içerisinde ziyarete kapalı çok sayıda kilise, şapel, kaya oyma mekân ve dini yapı bulunduran vadi 5.5 kilometre uzunluğundadır.
Manastır Vadisinde yer alan 28 kilisenin 17’si tek, 7’si çift, 1’i üç nefli, 1’i serbest haç planlı, 2’si Kapalı Yunan Haç’ı plan şeklindedir. Kapadokya Bölgesinde tespit edilmiş 7 ana plan tipinin 5’i Güzelyurt’taki kiliselerde görülüyor.
Doğal güzelliği ile görenleri etkileyen Manastır Vadisi, yaşam izleri birikintisi ile muhteşem bir özelliğe sahiptir. Roma ve Bizans döneminden önemli izler taşıyan Manastır vadisi, trekking alanı olmasıyla dikkat çekiyor.
Manastır Vadisinde ilk manastır yaşamının izlerine rastlanıyor. Nenezili (Bekarlar) Din Bilgini Aziz Gregorius Theologos, 4. yüzyılda Güzelyurt’u merkez edinmesiyle birlikte Hristiyanlığın Anadolu’da yayılmasına önemli katkıları olmuştur.
Haber: Fatma Altınok