Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Otomotiv pazarında; 2024 Yılından ne bekliyoruz?

Mercedes Benz Bayi Bayraktarlar

Mercedes Benz Bayi Bayraktarlar Aksaray Genel Müdür Zafer Bülbül;
Otomotiv pazarında; 2024 Yılından ne bekliyoruz?
Mercedes Benz Bayi Bayraktarlar Aksaray Genel Müdür Zafer Bülbül, Otomotiv pazarında 2023 yılının geride kaldığını ve 2024 yılından beklentileri ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.


Bülbül açıklamasında, 2023 yılının zorluklarından bahsederek, yüksek enflasyon ve yüksek faizleri ticareti olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Bülbül, 23 Yılı özet olarak, otomotiv pazarının istatistik olarak satış ve satış sonrası hizmetlerde adetsel ve ciro rakamlarında yüksek kapanan bir yıl olmasının yanında en zorlu koşullarda en fazla araç satılan yıl olması açısından da geride bıraktığımız bir yıl olmuştur. Zorlu koşulların başında yüksek enflasyon ve yüksek faizler gelmiştir. Araç fiyatlarının hızlı artışı ve alım koşullarının zorlaşmasına rağmen, alıcıları araç yatırımına yöneltmiştir. Enflasyon, ekonomik belirsizlikler ve yüksek krediler pazarın daha da büyümesini etkileyen önemli faktörler olmuştur. Ticari araç müşterisi araç yatırımı yapmak yerine yüksek getirisi olan faize yönelmesi de yatırımının ertelenmesine sebep olmuştur”dedi.
Tüm olumsuzluklara rağmen 2023 yılının araç pazarının önceki yıla oranla artışa kapandığını belirterek, 2023 Yılında toplam 967.341 adet otomobil ve 265.294 adet hafif ticari araç satışı gerçekleşerek son yılların en yüksek âdetine ulaşılmıştır. Bu oran 2022 yılına göre; Otomobilde %63, Hafif ticari araç pazarında %39 oranı ile bir önceki yıla göre artışla kapanmıştır. Kamyon, Çekici ve ağır ticari pazarı 2022 yılına göre, 44.501 Adet ile %17 artışla kapanmıştır. Ağır Ticari pazarın yaklaşık 24.700 âdeti çekici tipi ağır vasıta satışlarıdır” dedi.
Aksaray’da 152 bin 500 araca ulaşıldığını belirten Mercedes Benz Bayi Bayraktarlar Aksaray Genel Müdür Zafer Bülbül, Aksaray ilimizde ise pazar Tuik verilerine göre Motorlu Kara taşıt Sayısı toplamda 152.500 Adet’e ulaşmıştır. 2023 Yılında ilimize tescil edilen otomobil sayısı 2.908 Adet, Ağır Vasıta 328 Adet ile toplamda 3.236 Adet’dir. En fazla araç satışı Ocak 2023 ve Aralık 2023 Aylarında gerçekleşmiştir” dedi.
2024 yılının zorluklarından da bahseden Bülbül, 2024 Yılı yine araç satış ve alım koşullarının zor olacağı ama satışların yine devam edeceği bir yıl olacağını bekliyoruz. Her ne kadar bu yılın ilk Ocak ayı geçen yıla göre yüksek adet de kapanmış olsa da, şahsi beklentim 2023 yılının yakalanmasının zor olacağı bir yıl olacağıdır. 2024 Yılı %15 ila %20 oranında piyasamızda daralma olacağını tahmin ediyorum” dedi.
Araç fiyatlarını belirleyen etkenlerden de bahseden Bülbül, Yılın ikinci yarısı çok önemli. Seçim sürecinin geride kalması bu yılı daha planlamacı hale getirecektir. Artan kur ve enflasyon araç fiyatlarını etkiliyor, krediye ulaşım zorlaşacak veya kredi başvuru kabul oranları azalacak gibi görünüyor. Araç satan firmalar için de kredi kullandırma ve kampanya maliyetleri çok yükseldiğinden çokta cömert kampanyalar yapılması zor gibi. Yatırımcılar yeni araç almak yerine ikinci el alıma da yönlendirecektir.
Temennim 2024 yılının her kesim için doğru yatırım yapılarak doğru kazanımlar elde edilecek bir yıl olmasıdır. İşletmeler ile istihdamın büyümesi ve devamlılığının sağlanması için doğru büyüme ve karlılık önemlidir” dedi.

Haber: Avni KURU