Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray’da Valilik yasakladı; Yargı yasağı deldi!

Aksaray’ın  Eski Valisi Hamza

Aksaray’ın  Eski Valisi Hamza Aydoğdu döneminde, cenazeler sonrası, cenaze sahipleri tarafından verilen ‘Taziye yemeği’ uygulaması Aksaray genelinde 27/10/2022 tarihinden itibaren 2022/1 Sayılı Genel Emir ile sonlandırılmıştı. Genel emir sonrası Avukat Ramazan Erhan Toprak tarafından açılan dava sonuçlandı. Dava kabul edilerek genel emir iptal edildi.
Eski Vali Hamza Aydoğdu döneminde cenaze yemeklerinin iptal edilmesi üzerine Avukat Ramazan Erhan Toprak tarafından Aksaray İdare Mahkemesi’nde açılan davada karar verildi. Cenaze yemeklerinin yasaklanmasına ilişkin genel emrin iptali için açılan dava kabul edilerek genel emir iptal edildi.
Davacı Ramazan Erhan Toprak tarafından, Aksaray Valiliği’nin 27/10/2022 tarih ve 2022/1 sayılı Genel Emri’nin; kanun veya mevzuatın uygulanmasını göstermek amacı ile yayımlanmadığı, ilin genel idaresine ilişkin bir düzenleme olmadığı, Anayasal koruma altında bulunan özel hayata saygı hakkına müdahale teşkil edecek mahiyette olduğu, idarenin kanuniliği ilkesine aykırı ve hukuki dayanaktan yoksun olduğu, temel hak ve özgürlüklerin idari işlem ile ortadan kaldırılamayacağı ilkesine aykırılık teşkil ettiği, 5442 sayılı Kanun ile Valinin görev ve yetkilerinin düzenlendiği, çerçevesinin belirli olduğu, bireylerin özel hayatına ilişkin olan bir konuda davalı idarenin düzenleme yapma, genel emir çıkarma yetkisinin bulunmadığı, kamusal bir amacın bulunmadığı iddiaları ile hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek iptali istenildi.
Görülen davada verilen kararda, “Olayda; 5442 sayılı Kanun uyarınca Valinin; kanun, tüzük, yönetmelik ve hükümet kararlarının verdiği yetkiyi kullanmak ve bunların yüklediği ödevleri yerine getirmek için genel emirler çıkarabileceği görülmekle birlikte, Aksaray iline bağlı ilçe, kasaba ve köylerde cenaze sahibinin yemek vermesi uygulamasına son verilmesine ilişkin genel emrin, İl İdaresi Kanununun 9/Ç maddesinde genel emir çıkarılması gereken ve sınırlı olarak sayılan hallerden herhangi birinin kapsamına girmediği, mevzuattan alınan bir yetkinin kullanımı mahiyetinde olmadığı ve kişilerin Anayasal koruma altında bulunan özel hayatına saygı hakkına müdahale teşkil edecek mahiyette olduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda, yukarıda izah edilen açıklamalar uyarınca, üst hukuk normlarına riayet edilmeksizin, kişilerin özel hayatına müdahale teşkil edecek mahiyette ve yetki sınırlarını aşacak şekilde tesis edildiği anlaşılan dava konusu genel emirde hukuka uygunluk bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.” ifadelerine yer verilerek genel emrin iptaline karar verildi.

Haber: Fatma Altınok