Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Son yılların dikkat çeken mirası; Saratlı Kırıkgöz Yeraltı Şehri

Aksaray’da turistlerin son zamanlarda

Aksaray’da turistlerin son zamanlarda ziyaret adresi olan Saratlı Kırıkgöz Yeraltı şehri Nevşehir’e 50, Aksaray’a 22 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Kapadokya bölgesinde son yıllarda turistlerin en çok ziyaret ettiği yeraltı şehirleri arasında yer almayı başaran Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri, Kapadokya bölgesinde bulunan yeraltı şehirlerinin oluşum ve işlevlerinin benzediği gözlemlendi.

Saratlı Kırkgöz yeraltı şehrinin üç katının temizlenmesinin ardanda 2001 yılında Aksaray’ın turizmine kazandırıldı.  Toplam kırk oda bulunan yeraltı şehrinde Kapadokya bölgesinde bulunan yeraltı şehirleri arasındaki fark olarak havalandırma bulunması dikkat çekiyor.

7katlı olduğu tahmin edilen yeraltı şehrinde içten sürgülü dışarıdan gelenlerin anlamayacağı şekilde yontulmuş değirmen taşları ziyaretçilerinin ilgi noktası oluyor.

Saratlı Kırıkgöz yeraltı şehrinin tarihine göz atıldığında;

Saratlı, Roma döneminden kalma önemli bir yaşam alanı. İlk Hıristiyanlar, Roma zulmünden kurtulmak için Kapadokya bölgesine sığınmışlar, savaşlardan korunmak için de yeraltı şehrini inşa etmişlerdir. Saratlı’da tehlike uzaklaşıncaya kadar bazen bir hafta, bazen bir ay topluca yaşamışlardır. Saratlı’da içten sürgülü, dışarıdan gelenlerin anlayamayacakları şekilde yontulmuş değirmen taşlarından yapılmış emniyet kapıları bulunmaktadır.

Su, gizli şehir içindeki kuyu ve sarnıçlardan sağlanırken, ekmek içeride topluca yapılmış, aydınlanma zeytinyağı ya da kuyruk yağı ile çalışan lambalarla sağlanmıştır. Havalandırma bacaları ile de gerekli oksijen sağlanmıştır.

Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri’nin girişinde ahır olarak kullanılan ve 14 adet hayvan yemliğinin bulunduğu bir mekân vardır. Buradan geçilen ikinci mekanda ise 7 adet hayvan yemliği ortaya çıkarılmıştır.

Tünellerle 2. kata çıkıldığında, burada 10 metre derinliğe ulaşan bir su kuyusu bulunmaktadır. Su kuyusu üzerinde havalandırma bacası açılırken, kuyunun yanında ise, zemine oyulmuş tandır yer almaktadır. Bu mekanın devamındaki bir başka mekanda ise 3 oda yer alırken, buradan farklı yönlere giden tüneller ise tamamlanmadan bırakılmıştır. 2. kattan 3. kata geçildiğinde ise meyilli bir tünelden inilerek Kuyulu dam adı verilen su kuyusunun bulunduğu mekana girilir. Kuyunun sağında bir oda, solunda ise 2 oda yer almaktadır.

Son yıllarda Kapadokya bölgesinde bulunan yeraltı şehirler arasında farklı özellikleriyle turistlerin dikkatini çeken Saratlı Kırıkgöz Yeraltı Şehri ziyaretçilerini ağırlamayı bekliyor.

Haber Fatma Altınok