Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

TÜİK Araştırdı: Türkiye’de üretilen bitkisel ürünler vatandaşların ihtiyaçlarını karşılıyor mu?

Türkiye İstatistik Kurumu,  Türkiye’de

Türkiye İstatistik Kurumu,  Türkiye’de üretilen bitkisel ürünlerin yeterlilik derecesini paylaştı. Paylaşılan verilere göre en yüksek yeterlilik derecesine sahip bitkisel ürün fındık olurken, en az yeterlilik derecesi olan bitkisel ürün soya oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022-2023 piyasa döneminde bitkisel ürünlerin yeterlilik derecelerini paylaştı.

Bitkisel Ürünlerde Yeterlilik Derecesi Nedir?

Yeterlilik derecesi; bir bölgenin iç üretiminin o bölgenin talebini ya da yurt içi kullanımını (insan, hayvan ve endüstrinin bütün ihtiyaçlarını) ne ölçüde karşılayacak durumda olduğunu gösterir. Değerin, 100’den küçük olması, üretimin yurt içi talebi tam olarak karşılayamadığı durumu temsil eder. 100’den büyük olan bir değer, iç ihtiyaçları geçen, ihraç edilebilir ve/veya stoklanabilir miktarların varlığını gösterir.

En Yüksek Yeterlilik Derecesi Fındıkta Gerçekleşti

Tahıl ürünleri toplamı için 2022-2023 piyasa döneminde yurt içi üretimin yurt içi talebi karşılama derecesi (yeterlilik derecesi) %92,3 olarak gerçekleşti. Toplam tahıl üretiminde en büyük paya sahip olan buğdayın yeterlilik derecesi %95,9 (durum buğdayında %181,0, diğer buğdayda %86,4), yem sanayinin en önemli girdilerini oluşturan arpanın yeterlilik derecesi %90,0, mısırın yeterlilik derecesi %85,8, soyanın yeterlilik derecesi ise %5,2 olarak gerçekleşti. Sebze ürünleri toplamı için 2022-2023 piyasa döneminde yurt içi üretimin, yurt içi talebi karşılama derecesi %111,3 oldu. Sebzelerde en yüksek yeterlilik dereceleri domateste %117,5, hıyarda %117,4, havuçta ise %113,9 olarak gerçekleşti.

Haber: Hakan Hidayet Deniz