Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melek Pamuk Algı, kanserli hücrelerin ve bazı patojenlerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılabilecek hidrojel çalışmasıyla patent aldı. Türk Patent ve Marka Kurumu, çalışmanın buluş içerdiğini ve sanayide uygulanabilir olduğunu onayladı.
– Tedavilerdeki İlaç Direnci Sorunu Ortadan Kalkacak –
“Fotodinamik ve Fototermal Terapi için Geliştirilen Hidrojeller” başlıklı projesiyle patent alan Prof. Melek Pamuk Algı, hem kanserin hem de bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılabilecek yenilikçi malzemelerin geliştirilmesi için ekibiyle birlikte yoğun şekilde çalıştıklarını belirtti. Ortaya koydukları buluşun multiterapide kullanılabilecek yeni malzemelerin geliştirilmesini sağlayacağını kaydeden ASÜ Öğretim Üyesi, multiterapi yöntemlerinin birçok kanser türünü ve bakteriyel enfeksiyonları tedavi edebileceğini belirtti. Buluşun, kanser ve enfeksiyon tedavilerinde sıklıkla karşılaşılan ilaç direnci sorununu tamamen ortadan kaldırabileceğini de ifade eden Prof. Pamuk Algı, bu özelliğin çalışmanın en ayırt edici yanı olduğunu belirtti.
– Geliştirilen Malzeme Enzimatik Değil ve Bozulmuyor –
Geliştirilen malzemelerin hidrojel esaslı olduğunu vurgulayan Prof. Pamuk Algı, şöyle devam etti: “Bu malzeme yara bakımı, yara tedavisi ve hasarlı dokuyu dış etkenlerden koruma gibi özelliklere sahiptir. Bu sayede hem yaralı bölgenin enfekte olması önlenebilmekte hem de bir enfeksiyon gelişmişse buna neden olan patojenler yok edilebilmektedir. Ayrıca geliştirdiğimiz hidrojeller biyomalzemelerden elde edilen hidrojeller gibi enzimlerle bozulmadan kalabilmekte ve patojen iletim riski taşımamaktadır. Bunların yanı sıra bu malzemeler antiseptik olmadıkları için yara iyileşmesini önleyen herhangi bir etkiye de neden olmamaktadır.” Prof. Dr. Melek Pamuk Algı, aldıkları patenti ASÜ adına da oldukça memnun edici bir gelişme olarak yorumladıklarını ifade etti.
– İki Farklı TÜBİTAK 1001 Projesi İçin de Çalışılıyor –
Yaptıkları çalışmalarda öğrenci odaklı bir bakış açısına sahip olduklarını da ve söyleyen Pamuk Algı, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Bu projede benimle birlikte ASÜ mezunu Rumeysa Sarıgöl ve Dilek Sadife Erkan isimli öğrencilerimiz de “buluş sahibi” olarak yer alıyorlar. Çalışma ekibime ve ASÜ yönetimine katkıları için çok teşekkür ederiz. Çalışmalarımız bununla sınırlı değil. Çeşitli biyomalzemeler için geliştirdiğimiz sensörler ve pestisitler için geliştirdiğimiz yerli ve milli bir test kiti üzerinde yaptığımız çalışmalar TÜBİTAK ve ASÜ tarafından desteklendi. Bu kapsamda iki ulusal patent başvurusu da yaptık. İki farklı TÜBİTAK 1001 projesinin çalışmalarını da ASÜ Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Fatih Algı ve Prof. Dr. Meltem Aşan Özüsağlam ile birlikte sürdürüyoruz.”
ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, alınan patentin ASÜ için bir gurur kaynağı olduğunu belirterek, Prof. Dr. Melek Pamuk Algı’yı tebrik etti ve çalışmalarında başarılar diledi.
Haber Bülteni