Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aksaray fare korkusu çiftçileri sarstı: Rekolte düşüşü ve gıda fiyatlarında artış endişesi

Aksaray’da yaşanan sıcak hava

Aksaray’da yaşanan sıcak hava dalgası ve yağış eksikliği, çiftçileri fare istilası ile karşı karşıya bıraktı. İç Anadolu Bölgesi’nde başta Aksaray olmak üzere Konya, Kırşehir, Nevşehir ve Eskişehir gibi illerde fare popülasyonunda ciddi artış yaşanıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Aralık 2023 raporuna göre, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, fare sayısını olumsuz etkiliyor.

Sıcaklıkların yükselmesi, hububat başta olmak üzere tarım ürünlerinin rekoltesini olumsuz etkiliyor. Karadeniz ve Ege bölgelerinde de fare yoğunluğu tespit edilirken, çiftçiler ilaçlama ve mücadele yöntemlerine başvuruyor. Tarım ve Orman Müdürlükleri, fare mücadelesi için üreticilere zehirli buğday temin ediyor.

Gıda fiyatlarında olası bir artış endişesi de söz konusu. Fare istilası nedeniyle yaşanacak rekolte kaybının, zaten yüksek olan gıda fiyatlarını daha da artırabileceği belirtiliyor. Çiftçiler, çevresel etkileri gözeterek fare mücadelesi konusunda bilinçli adımlar atmaya çağrılıyor. Tarla farelerinin, tarım ürünlerini tüketerek yüzde 100’e kadar ulaşan zarar derecelerine ulaşabildiği ifade ediliyor.

Haber: Avni KURU